PREVOD ŠVEDSKI JEZIK

prevodi-svedski-jezik

Prevod švedski-srpski i srpski-švedski

Ukoliko su vam potrebni prevodi za jezičku kombinaciju švedski – srpski i srpski-švedski jezik, kao i prevodi sa švedskog na ostale regionalne jezike, možete se obratiti našoj aganciji. Kontaktirajte nas i pošaljite nam svoj zahtev i u najkraćem roku šaljemo vam svoju ponudu.

O švedskom jeziku

Švedski jezik pripada grupi severnogermanskih, skandinavskih jezika. Razvio se iz staro-norveškog, kao i savremeni norveški i danski jezik. Pored visokog stepena razumevanja, sva tri jezika imaju svoju posebnu standardizaciju i službeni su jezici u svakoj od pojedinačnih skandinavskih zemalja. Švedski je službeni jezik za oko 9 miliona stanovnika Švedske.

Standardni švedski jezik počinje da se razvija iz dijalekata koji se govore u Stokholmu i oko jezera Malar. U 20. veku došlo je do formalne standardizacije jezika i pravopis je ustaljen reformom iz 1906. godine. Neke od karakteristika švedskog jezika su postojanje dva roda (zajednički i neutralni), kao i dva padeža (nominativa i genitiva). Karakteristična je i upotreba melodijskog akcenta koji je nestao iz većine indoevropskih jezika. Pravila pisanja u švedskom odgovaraju nekadašnjem izgovoru reči, te postoji nesklad između pisanog i savremenog govornog jezika. (izvor: Wikipedia)