PREVOD SLOVENAČKI JEZIK

prevod-sa-slovenackog-na-srpski

Prevod sa slovenačkog na srpski i srpski-slovenački prevod

Ukoliko su vam potrebni prevodi sa slovenačkog na srpski jezik, kao i sa srpskog na slovenački, možete se obratiti našoj prevodilačkoj agenciji. Saradjujemo sa iskusnim prevodiocima za slovenački jezik, kao i sa prevodilačkim agencijama iz Slovenije, te vam možemo pružiti sve vrste prevodilačkih usluga u vezi sa ovim jezikom. Usmeni – konsekutivni i simultani prevodi na vašim sastancima i ostalim dogadjajima koje organizujete dostupni su preko naše prevodilačke agencije. Kontaktirajte nas.

O slovenačkom jeziku

Slovenački jezik pripada grupi južnoslovenskih jezika i njime govori oko 2,5 miliona ljudi u Sloveniji i okolnim zemljama gde živi slovenačka nacionalna manjina (u Austriji, Italiji, Madjarskoj i Hrvatskoj). Kao i svi slovenski jezici, slovenački potiče od staroslovenskog, a prvi poznati pisani dokumenti na latinici i staroslovenskom jeziku nastali su na teritoriji današnje Koruške u Austriji i potiču iz 10. i 11. veka. To su Brižinski spomenici ili Frajsinški spomenici koji su primer panonsko-slovenačke redakcije staroslovenskog jezika.

Standardizacija slovenačkog jezika započinje u 18. veku na osnovu dijalekta kojim se služio poznati slovenački pisac i protestantski sveštenik Primož Trubar, koji je bio autor prve štampane knjige na slovenačkom jeziku. Slovenačko pismo je latinica i ima 25 slova. Slovenačku, kao i hrvatsku abecedu je standardizovao filozof i lingvista Ljudevit Gaj u 19. veku na osnovu češke latinice. Stoga se oblik latinice koja se koristi u južnoslovenskim jezicima naziva gajica.