PREVOD NORVEŠKI JEZIK

prevod-sa-norveskog-na-srpski

Prevod sa norveškog na srpski i srpski-norveški prevod

Ukoliko su vam potrebni prevodi za jezičku kombinaciju norveški – srpski i srpski-norveški jezik, kao i prevodi sa norveškog na ostale regionalne jezike, možete se obratiti našoj aganciji. Kontaktirajte nas i pošaljite nam svoj zahtev i u najkraćem roku šaljemo vam svoju ponudu.

O norveškom jeziku

Norveški jezik pripada grupi istočno-skandinavskih germanskih jezika. Razvio se iz staro-norveškog, kao i danski i švedski jezik. Pored visokog stepena razumevanja, sva tri jezika imaju svoju posebnu standardizaciju i službeni su jezici u svakoj od pojedinačnih skandinavskih zemalja. Norveški je službeni jezik za oko 4,5 miliona stanovnika Norveške.

Norveški jezik ima dve standardizovane varijante koje se paralelno koriste: Bokmål (književni) i Nynorsk (novi norveški). Pokušaj da se ove dve varijante stope u jednu verziju standardnog norveškog jezika, nije uspeo. Osim navedene podele, norveški jezik ima mnoge lokalne dijalekte, koji mogu biti svrstani u 4 veće grupe: severni (Nordnorsk); centralni (Trøndnorsk); zapadni (Vestnorsk) i istočni (Østnorsk). (izvor: About World Languages)