PREVOD MAKEDONSKI JEZIK

prevod-sa-makedonskog-na-srpski

Prevod sa makedonskog na srpski i srpski-makedonski prevod

Prevodimo sve vrste dokumenata sa makedonskog na srpski jezik, kao i sa srpskog na makedonski jezik. U našoj agenciji, takodje, možete dobiti usluge prevodjenja sa najvećih svetskih jezika na makedonski, kao i lektorisanje teksta na makedonskom jeziku. Ukoliko organizujete sastanke ili slične skupove i potreban vam je prevodilac za makedonski jezik, možete nam se obratiti. Kontaktirajte nas i poslaćemo ponudu za svoje usluge na osnovu vašeg upita.

O makedonskom jeziku

Makedonski jezik pripada grupi južnoslovenskih jezika i zvanični je jezik u Severnoj Makedoniji. Najsličniji je bugarskom i srpskom jeziku. Velika sličnost sa bugarskim doprinela je preovladjujućem mišljenju u Bugarskoj da makedonski nije poseban jezik, već samo dijalekat bugarskog. U vreme Kraljevine Jugoslavije, takodje, smatralo se da stanovnici današnje Severne Makedonije govore dijalektom srpskog jezika.

Tek nakon donošenja Ustava Federativne Narodne Republike Jugoslavije 1946. godine, imenuje se šest jugoslovenskih republika i pet nacija, a makedonski jezik postaje jedan od zvaničnih jezika nove države. Republika Makedonija proglašava nezavisnost i odvaja se od Jugoslavije 1991. godine, a nakon dugogodišnjeg spora sa Grčkom oko imena, 2019. menja ime u Severna Makedonija.
Makedonsko pismo je makedonska ćirilica koja ima 31 slovo.