PREVOD DANSKI JEZIK

prevod-sa-danskog-na-srpski

Prevod sa danskog na srpski i sa srpskog na danski

Usluge prevod sa danskog na srpski i na danski jezik dostupne su vam u našoj prevodilačkoj agenciji. Osim jezičke kombinacije danski-srpski i srpski-danski, prevodimo sa danskog i na ostale regionalne jezike. Kontaktirajte nas ukoliko su vam potrebne usluge prevođenja za danski jezik i poslaćemo vam ponudu po prijemu odgovarajućeg upita.

O danskom jeziku

Danski jezik se govori u Danskoj, na Grenlandu i na Farskim Ostrvima. Danski jezik pripada grupi germanskih i podgrupi skandinavskih jezika. Postoji visok stepen razumevanja između govornika danskog i govornika švedskog ili norveškog jezika, jer svi ovi jezici potiču od staronordijskog koji se na tim prostorima govorio u srednjem veku. Danski jezik i švedski jezik su standardizovani pre norveškog i postali su nezavisni jezici u doba Reformacije kada je Biblija prevedena na danski i švedski jezik.

U tom periodu danski jezik je bio nametnut i Norvežanima. Kako teritorija Danske sadrži veliki broj ostrva, u danskom jeziku postoje mnogi dijalekti, koji se ponekad i dosta međusobno razlikuju. Standardni danski jezik se bazira na istočno-danskom dijalektu koji se govori oko Kopenhagena. (izvor: About World Languages)