Kletve srednjovekovnih knjiga

Za INFOPREVODE piše Srđan Đurić

Prokletstvo: javno izgovorena, objavljena želja da koga snađe najveća nesreća.

Iako je pismo pronalazak star više od 5 milenijuma, knjige su u srednjovekovnom periodu zadržale ogromnu vrednost. Pisari su provodili sate ručno prepisujući rečenice iz postojećih dela kako bi stvorili nov primerak. Ukrašavanje stranica i početnih slova kao i dodavanje ilustracija bio je poseban zadatak koji se najčešće obavljao tek nakon što je tekst ispisan. Obavljali su ga sami pisari, ali je neretko dodeljivan i profesionalnim slikarima. Pisanje knjiga u srednjem veku bio je mukotrpan proces. Za izradu jednog novog primerka bilo je potrebno utrošiti i po nekoliko godina rada.

Na tlu Evrope zanimanje pisara najčešće je bilo povezano sa monaškim redovima. Knjige su u najvećem broju pisane na latinskom jeziku, ali postoje i dela napisana jezikom korišćenim u svakodnevnom govoru. Zbog njihove izuzetne vrednosti, vlasnici knjiga su ulagali posebne napore kako bi ih sačuvali od kradljivaca. Knjige su zaključavane u sanducima i vezivane lancima. Na njihovim stranicama ispisivane su kletve.

Srednjovekovna knjiga

Srednjovekovna knjiga

srednjovekovna kletva

Čin pisanja kletvi na dragocenim spisima kako bi se oni zaštitili od lopova star je gotovo koliko i sama pisana reč. Najraniji poznati primer ovakve prakse jeste kletva velikog kralja Asurbanipala, koji je vladao Asirijom u periodu od 668. do 627. godine pre nove ere. Asurbanipalova kletva zapisana je na glinenim tablicama i priziva božiji gnev usmeren ka svakome ko bi pokušao da ih ukrade ili uništi. U srednjovekovnim knjigama kletve su se obično nalazile na prvoj ili poslednjoj stranici, kao i na marginama teksta.

Strah od prokletstva čuvao je rukopise od krađe. Proklinjanje se iz današnje perspektive može činiti kao čudan izbor za zaštitu dragocenosti, međutim u prošlosti su sujeverje i magijski način mišljenja, odnosno uverenje da misli i reči imaju moć upravljanja natprirodnim silama, bili sveprisutni. Samo mali broj je ljudi bio spreman da rizikuje sa šansom da postane uklet. O tome koliko su kletve zapravo bile delotvorne govori njihova rasprostranjenost. U evropskim srednjovekovnim rukopisima kletve su najčešće prizivale anatemu, odnosno ekskomunikaciju. Ekskomunikacija podrazumeva isključenje iz crkvene zajednice, i u srednjem veku je predstavljala kaznu namenjenu najtežim prestupnicima.

Kletva
Si quis furetur, Anathematis ense necetur.
(Ko ovu knjigu ukrade, neka mač anateme na njega padne.)
Asurbanipal lovi lavove

Asurbanipal lovi lavove

Pored pretnje ekskomunikacijom u knjigama se pojavljuju i drugačije kletve koje prizivajući bolesti, krvavu smrt, mučenje ili pogubljenje pokušavaju da zaplaše lopove.

Kletva
Morteque malorum: raptor libri moriatur.
(Od zle smrti: neka kradljivac knjige umre.)

Zapisivana prokletstva ponekad su bila i veoma kompleksna. Njihova složenost zavisila je samo od mašte pisara koji su ih izrađivali. Knjiga iz Opatije Svete Marije i Svetog Nikole u Arnštajnu jedan je od najslikovitijih primera evropskih srednjovekovnih kletvi u knjigama.

Kletva
Liber sancte Marie sancti que Nycolai in Arrinstein Quem si quis abstulerit Morte moriatur in sartagine coquatur caducus morbus instet eum et febres · et rotatur et suspendatur Amen
(Knjiga Svete Marije i Svetog Nikole od Arnštajna: Ako je iko ukrade neka umre, u tiganju neka ga isprže, neka dobije napad padavice i groznice, neka ga slome na točku i obese. Amin)

Jednu od najvećih zbirki ovih kletvi sakupio je i objavio autor Mark Drogin u knjizi Anathema!: Medieval Scribes and the History of Book Curses, koja na žalost još uvek nije prevedena na naš jezik.

Izum štamparske prese i razvoj tehnologije štampe postepeno su omogućili bržu i jeftiniju proizvodnju knjiga. Kako su postajale dostupnije, tako su i kletve na knjigama polako nestajale. U današnje vreme umesto kletvi prvu stranicu knjige ponekad krasi ex libris, natpis koji označava vlasnika kome bi se knjiga trebala vratiti ukoliko se slučajno negde izgubi.