2021. kroz reči

Turbulentnost 2020. na globalnom nivou jasno se ogledala u rečima koje su lingvisti proglasili kao simbole te godine. Reči poput: koronavirus, kovid-19, pandemija, zatim samoizolacija, rad od kuće, klimatska hitnost, pa „cancel“ kultura i impičment, našle su se na spisku Oksfordskog rečnika za 2020. godinu, s obzirom na to da su oksfordski stručnjaci smatrali da nije moguće doneti odluku o isključivo jednoj reči godine. Za razliku od 2020, oksfordski lingvisti su odlučili da je 2021. moguće zaokružiti jednom rečju – vaks (antivaks, vakcina, vakcinisan/vakcinisana). No, iako nam se čini da smo se povratkom na jednu reč po godini rešili kriza i zdravstvenih i ekoloških katastrofa, ipak treba imati u vidu da je vakcina, odnosno vakcinisanost, izazvala jednu od najdubljih podela u društvima širom sveta.

vakcina

Dok stav o vakcini razara društva na pola, sama reč, kao i njene brojne izvedenice, ujedinjuje dve strane u učestalosti korišćenja ovog pojma. Javni prostori ispunjeni su apelima za vakcinaciju, dok se grupacije koje protestuju protiv kovid mera i propusnica svojim transparentima suprotstavljaju ovakvoj „represiji“ uz zahteve za prekidanje „prisilne vakcinacije“. Dakle, kao što je tim Oksfordskog rečnika zaključio, sve u tonu vakcinacije.

Međutim, pored oksfordskih stručnjaka, druge grupe lingvista su se takođe angažovale u pronalaženju reči 2021. godine. Dok vaks nigde ne izostaje kao primer, mogu se pronaći još neke zanimljivosti koje su obeležile odlazeću godinu. Recimo, prema Kembridžovom rečniku, ključna reč 2021. je istrajnost (eng. perseverance), koja je, prema viđenjima ove grupe lingvista, bila neophodna ljudima u borbi sa pandemijskim i drugim (npr. ekološkim) izazovima. Istrajnost izaziva pozitivne reakcije i gotovo divljenje prema pojedincima koji su nastavili dalje sa svojim životima uprkos teškoćama sa kojima su se susreli. Čini se da je Kembridžov tim odlučio da zaokruži 2021. u ohrabrujućem i afirmativnom duhu, svesni da je upravo to ono što nedostaje svetu u protekle dve godine. Zanimljivo je da se i NASA rover koji je sleteo na Mars u februaru 2021. zove perseverance. Još jedan podatak vredan pažnje jeste činjenica da je krater na Crvenoj planeti kojeg je rover istraživao nazvan Jezero, po jednom naselju u Bosni i Hercegovini. Dakle, slobodno možemo reći i da je jedna slovenska reč obeležila 2021. godinu.

Za simbol/emodži (eng. emoji) godine proglašena je crvena zastavica (eng. red flag; 🚩) koja je 2021. preplavila društvene mreže, a naročito Twitter. Ovaj ideogram koristi se kao upozorenje za nečije ponašanje, koje se smatra neprimerenim ili društveno neprihvatljivim, kako u romantičnim vezama, tako i u prijateljskim i porodičnim odnosima; pa i izjave i postupci javnih ličnosti mogu se obeležiti crvenom zastavom kao nepoželjni.

Pre nekoliko dana, i veb stranica dictionary.com je objavila svoju reč godine. Kako su oni naveli, ovo je prvi put da je za reč godine izabran jedan sasvim novi pojam, koji bi na srpski mogao biti preveden kao savezništvo, a na engleskom glasi allyship. Ova reč označava solidarnost i podršku pojedinca koji aktivno radi na uključivanju marginalizovanih grupacija i manjina u društvo.

Svakako, iako treba naglasiti da se ovi pojmovi uglavnom vezuju za angloameričko govorno područje (na šta ukazuje i sama činjenica da su reči godine proglašene na engleskom), oni neretko obuhvataju i širi prostor. Kao što je prethodna godina obeležena „pandemijskim“ rečima, tako ćemo 2021. pamtiti po svetskoj „debati“ o vakcinaciji. S obzirom na to da se u srpskom jeziku ne proglašava reč godine, nemamo zvanične podatke o tome koji termin je preovladao u našem javnom prostoru. Pored vakcine, mi verujemo da bi to svakako bio neki ekološki pojam.

Koja reč je obeležila vašu 2021. godinu?